tirsdag 15. oktober 2013

Oppdrag Bolsena.

Etter mange runder med vurdering ble oppdraget endelig bestemt.
Vår venn i Bolsena,Terje, måtte ha en sjekk på FM motoren i sin tresnekke.
Han vurderte å gå over til en moderne diesel motor, og de lyder som bier. En riktig lyd i en tresnekke fra Norge er tøff, tøff, tøff.....


Tresnekka er en attraksjon her i Italia den blir kalt "BARCA ROMANTICO", men navnet er egentlig "Lille Nana". Her ligger den blant bare plastbåter med store motorer. Og på brygga står biler som Ferrari, Porscher og Alfa Romeo.

Hvorfor samler det seg så mange nyskjerrige mennesker på brygge når vår venn starter opp FM motoren og drar ut med sin tresnekke?




Kommentarer er mange. Hvilken motor er det som har en slik lyd?
Spørsmål til vår venn er mange.




Litt om FM motoren.
FM=Fredrikstad Motorfabrikk har laget motorer siden førsten 1900 tallet. De lager og selger motorer den dag i dag. FM var en av mange motorfabrikker langs Glomma's munning. De meste kjente er FM, Sleipner, Nabbetorp, Færd og selvføglig og FMV som gikk over til å lage store skipsdiesler på opp til mange tusen hester.
Men av de små motorer som ble laget til mindre yrkesmåter og fritidsbåter er FM nok blant de største her fra Fredrikstad distriktet.




Etter mange år med større båter og mange HK har nå trenden begynt å snu.
Det merker Petter Fagerli, som nå er eier av FM motor verksted. Stadig nye oppdrag rundt i hele Norge. Petter, har ordre fra USA, Thailand og nå sist oppdrag i Bolsena, som dette blogginnlegget handler om.
Det bygges nye tresnekker nå som ønsker å ha nye FM motorer innstalert. Tresnekkene bygges i Elingårdkilen på Rød Båtbyggeri.

Vår reise startet fra Gressvik lørdag 12/10 Kl 08.15. Petter hadde kofferten full av verktøy og deler som vi sannsynlig ville trenge. Fly fra Rygge kl 10.05 som bringer oss til Roma, en flytur på 3 timer. På flyplassen ble vi hente av Terje, og etter en drøy time er vi i Bolsena.



FM motorspesialist Petter ønsket å se båten og motoren med en gang. Han startet opp med feilsøking, og etter ca. 3 timer gikk motoren bra. Ingen hoste- eller andre ulyder, men jeg skjønte at Petter ikke var helt fornøyd. Du kan se Petters web side HER.

Vi ble innlosjert i den flotte leiligheten til Noel, i castello'n. Og nå var det tid for litt mat på Antica Trattoria. Og så en tur innom på Ænos Enotec. Her er vi på bilde tatt av Helen.




Søndag startet vi med skifte av oljefilter hus og termostat. Petter så fort at også plugg hetter og plugger måtte byttes.
Så klar for testing. Det bar av gårde på en drøye 3 timers prøvetur til Montefiascone. Etter prøveturen var Terje helt klar. Så pent har aldri motoren gått.


Dette måtte jo feires med en bedre lunch på Il Moro. B hadde tipset Helen at det også var min burdag.
Så de hadde forhåndsbestilt tartar, som jeg er svært glad i. En kjempeflott opplevelse. Tusen takk til Helen og Terje.




Mandag kom Terje med forslag om en tur til en fiskerestaurant som ligger på andre siden av Bolsenasjøen. Dessverre var den stengt på mandager utenfor sesongen.
Men vi fikk oppleve med båttur rundt øya Isola Binsentina, som har en histore tilbake  2000 år. I det flotte været var denne turen en stor opplevelse.



Løven holder vakt på øya.




Det ligger en katedral på øya som er meget gammel.




Etter det jeg nå har sett og vært med på, vurderer jeg selv sterkt å kjøpe meg tresnekke med FM motor. På båttur skal man slappe av og nyte. Ikke bare kjøre rundt i "raserfart". Opplevelsen blir mange og anderledes med å ta det litt rolig på vannet.

En stor takk til Petter som tok dette på strak arm og ble til Bolsena.


 

2 kommentarer:

  1. Du har hatt en uforglemmelig tur!

    SvarSlett
  2. Alt takket være deg og Petter sin flotte innsats, hva skulle vi gjort uten dere? Antagelig byttet motor.....:(

    God helg dere fine !

    SvarSlett